IN MEMORIAM

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ
ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΒΟΥΡΑΚΗ

Να ενώνεις τον κόσμο, τις χώρες και τις διαφορετικές κοινότητες των ανθρώπων!

Ο Εμμανουήλ Σβουράκης (πρεσβ.) τα κατάφερε, καινοτόμησε και ένωσε τον κόσμο με την εξωστρέφεια του. Έφυγε από κοντά μας τρία χρόνια πριν (09/05/2020), αφήνοντας μια σπουδαία κληρονομιά, με το όραμα του να παραμένει ζωντανό, το πάθος για ζωή και δημιουργία να περικλείει μέχρι και σήμερα τους εργαζομένους της εταιρείας.

Το 1962, ήδη σε πολύ νεαρή ηλικία αλλά έχοντας το μικρόβιο του επιχειρηματία, ξεκινάει το ταξίδι του φτάνοντας στον Καναδά για να αναζητήσει κάτι καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένεια του, μια εποχή όπου η μετανάστευση αποτελούσε μονόδρομο για πολλούς Έλληνες. Εκεί, χωρίς χρήματα, ρουχισμό, στέγαση, ξεκινάει να εργάζεται σε έναν εργολάβο. Δουλεύοντας νυχθημερόν, καταφέρνει να αποπληρώσει τα έξοδα του, στη συνέχεια να σπουδάσει, να στείλει μέρος των πρώτων του χρημάτων στα Χανιά και συγκεκριμένα σε εκκλησία της περιοχής του που ήταν τότε υπό ανέγερση, ενώ σύντομα κάνει και το δικό του επιχειρηματικό βήμα αγοράζοντας ένα εστιατόριο και ένα συνεργείο αυτοκινήτων (βαφείο και φανοποιείο).

Όμως, παρόλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που είχε στον Καναδά, έχοντας υψηλό το αίσθημα του πατριωτισμού, ο τόπος του και οι άνθρωποι του δεν έφυγαν στιγμή από το μυαλό του. Όλες οι οικονομίες που έκανε στον Καναδά γινόταν επενδύσεις ακινήτων στα Χανιά Κρήτης, ώσπου και επιστρέφει τελικά μόνιμα το 1976 αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία που είχε ήδη αποκομίσει.
Έπειτα από έρευνες στην τοπική αγορά της Κρήτης, διαπιστώνει ένα κενό στη βιομηχανική αγορά και συγκεκριμένα στην Παραγωγή Οξυγόνου. Έτσι, έπειτα από ενδελεχή έρευνα ιδρύει το 1977 την Μονάδα Βιομηχανικών Αερίων Κρήτης που αρχικά πραγματοποιούσε μόνο παραγωγή ασετιλίνης και βιομηχανικού ιατρικού οξυγόνου.

Αυτή ήταν και η αρχή του σημερινού Ομίλου ΜΟΒΙΑΚ. Μία ιδέα που πήρε ζωή, σε χρόνια δύσκολα για τους επιχειρηματίες της Ελλάδας, ένα όνειρο που στεγάστηκε στα Καθιανά Ακρωτηρίου Χανίων, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, σε ένα οικόπεδο αρχικά 4.500τ.μ.

Πλέον, έπειτα από επεκτάσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι κεντρικές εγκαταστάσεις φτάνουν τα 32.000τ.μ, ο Όμιλος απαριθμεί πάνω από 200 εργαζόμενους στο σύνολο του ενώ εξάγει σε πάνω από 110 χώρες σε όλο το κόσμο.
Με το θάνατο του, ο Εμμανουήλ Σβουράκης, άφησε για το τόπο του αλλά και την Ελλάδα, μια σπουδαία κληρονομιά που δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται μόνο από οικονομικά στοιχεία, εξαγωγές και βραβεύσεις. Το πάθος, η ευγένεια, η εργατικότητα, η δικαιοσύνη του, αποτελούν μέχρι και σήμερα μερικούς από τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται και αποτελούν τις κύριες αξίες που άφησε στην εταιρεία και την οικογένεια του.

Οι εργαζόμενοι της ΜΟΒΙΑΚ, πιστοί στις αξίες αυτές, συνεχίζουν το όραμά του να φτάσουν την εταιρεία στα πέρατα της γης, σε κάθε ήπειρο και κάθε χώρα αυτού του κόσμου. Να ακούγεται το όνομα της Ελλάδας και του τόπου του, παντού!

3 Χρόνια χωρίς τον Εμμανουήλ Σβουράκη, Ιδρυτή της ΜΟΒΙΑΚ